Üdvözöljük Tatabánya város környezetvédelmi és klímavédelmi honlapján!

Az IKSZ interaktív kiállítása Tatabányán
2012-5-14

Tatabányára ÉRKEZik AZ iKSZ INTERAKTÍV KÖRNYEZETVÉDELMI KIÁLLÍTÁSA

 

Ingyenesen látogatható, interaktív környezetvédelmi kiállítást rendez az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) május 16 és 19 között Tatabányán, a Fõ téren Az Életfa elõtt. Az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv keretein belül megvalósuló kiállítás célja a környezettudatos fogyasztói magatartás ösztönzése, a hulladékképzõdés megelõzésének hangsúlyozása, valamint a hulladékká vált italos kartondobozok (tejes és gyümölcsleves dobozok) szelektív gyûjtésének és újrahasznosítatásának népszerûsítése. A Tatabánya Önkormányzatának közremûködésével megvalósuló kiállítás öt darab, két méter magas italos kartondobozt formáló installációból áll, amelyek mindegyike gyerekek számára is könnyen érthetõ, színes és érdekes információkkal látja el a látogatót. A szervezõk a város összes általános iskoláját és óvodáját meghívták a kiállításra, ahol a Tatabányai Klímakör Közhasznú Egyesület és a Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület tárlatvezetést is biztosít a látogató csoportok számára. Természetesen nem csak õket, de a kilátogató családokat is szívesen látják a kiállítás rendezõi.

A kiállítást dr. Kancz Csaba Alpolgármester nyitja meg, 16-án szerdán 10h-kor.

 

További információ: www.italoskarton.huBringával a munkahelyre
2012-4-16

Bringázz a munkába – tavasszal is!

 

2012. áprilisában a Magyar Kerékpárosklub szervezésében ismét útjára indult a Bringázz a Munkába Akció.

 

Idén tavasszal is cégek és intézmények nevezhetnek a kerékpározást népszerûsítõ versenyre, kategóriánként mérhetik össze teljesítményüket (vállalatok, iskolák méret szerint 5-5 külön csoportban). A részvétel egyének és vállalatok számára is ingyenes, mindössze internetes regisztrációt igényel. Az adatokat a vezetõk által kijelölt Bam! felelõsök adhatják meg a kampány honlapján (www.bam.hu) 2012. április 16. és május 15. között.

 

A kampányt szervezõ Magyar Kerékpárosklubbal együttmûködõ Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is támogatja a kerékpározás népszerûsítését. A tárca idén tavasszal is kiírja a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatokat. 2011-ben hat új település, tíz új vállalkozás és intézmény nyerte el a címet. A Kerékpárosbarát Település címmel rendelkezõ önkormányzatok az Új Széchenyi Terv "Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése" elnevezésû pályázatai bírálatakor többletpontokat kapnak. További elõnyt jelent, ha a településen Kerékpárosbarát Munkahely címet nyert vállalkozás is található.

 

Mivel városunk a kezdetektõl részt vett a kampányban, és szervezett saját, helyi szintû nyereménysorsolást is, tovább folytatja a kerékpározás népszerûsítését, melyet a városi vállalatok, cégek és iskolák körében is meghirdet.

A városi résztvevõk között ismét kisorsolásra kerül 5 értékes ajándékcsomag.

Bõvebb információ: Oláh András, klima@tatabanya.huegyütt Értetek alkotói pályázat 2012
2012-4-11

’Együtt értetek’

Alkotói pályázat

Az alkotói pályázatra a Nyitott Kapuk rendezvénysorozat során megismert egyes szolgáltatókról és tevékenységükrõl várunk egyéni képzõmûvészeti alkotásokat (bármilyen technikával).

A legjobb alkotások díjazásán túl a szolgáltatók a saját témakörükben beküldött pályamunkákat különdíjakkal jutalmazzák.

 

A pályázatok beküldési határideje: 2012. május 18. péntek, 12h.

(Cím: Polgármesteri Hivatal: 2800. Tatabánya, Fõ tér 6. fsz. 10. iroda).

 

Az alkotások témájaként választható szolgáltatók:

 

·        MÁV-START Zrt.

·        Északdunántúli Vízmû Zrt.

·        AVE Tatabánya Zrt.

·        Tatabánya Erõmû Kft.

·        Tatabánya Városi Rendõrkapitányság

·        KEM-i Katasztrófavédelmi Igazgatóság

·        KEM-i Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv

·        Tatabányai Múzeum

·        Edutus Fõiskola

·        Komtávhõ Zrt.

 2012-ben is Elindul a Nyitott Kapuk Rend
2012-4-6

12 szervezet látványos összefogása a tatabányai Nyitott Kapuk rendezvénysorozaton

 

 

 

Az idei Nyitott Kapuk rendezvénysorozat szakmai kiállítása április 11-12-én, szerdán és csütörtökön lesz az Edutus Fõiskolán. A programban a tatabányai szolgáltatók mellett a környezet- és természetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek képviselõi adnak tájékoztatást tevékenységükrõl az odalátogató óvodai és iskolai csoportoknak.

 

A kiállítást megelõzõen szerdán 8:30-kor sajtótájékoztató lesz a helyszínen, ahol a Fõiskola Rektora, Prof. Dr. Bartók István, mint házigazda és Tatabánya Város megnyitója után a szolgáltatókat az idei évben a Tatabányai Rendõrkapitányság megbízott vezetõje, Dr. Forrai Zsolt, a civil szervezeteket a Gerecse Barlangkutató és Környezetvédõ Egyesület vezetõje képviseli rövid összefoglalókkal. Ekkor hirdetik meg az Együtt értetek alkotói pályázatot is. A Tatabányai Polgármesteri Hivatal weboldalán (www.tatabanya.hu) a környezetünk menüpontnál követhetõ a teljes programsorozat, valamint a résztvevõ szolgáltatóról, illetve civil szervezetrõl szóló összefoglaló gazdagítja az információbázist. Többek között a weboldalon található anyagokból készülhetnek fel a májusi záróversenyre az érdeklõdõk.

A nyitókiállítást követõen a fenti szolgáltatók megnyitják kapuikat az érdeklõdõ fiatalok elõtt. Májusban pedig a résztvevõk a három lépcsõs rendezvénysorozaton elsajátított ismeretekrõl a Szabadtéri Bányászati Múzeumban megrendezett interaktív záróversenyen adhatnak számot.

 

A Nyitott Kapuk programban résztvevõ tatabányai szolgáltatók:

AVE Tatabánya Zrt.; Északdunántúli Vízmû Zrt.; Tatabánya MJV Rendõrkapitánysága, Tatabánya Erõmû Kft., MÁV-START Zrt.; Tatabányai Szabadtéri Bányászati Múzeum, KEM-i Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Tatabányai, Tatai, Oroszlányi Kistérségi Népegészségügyi Intézete, KEM-i Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Környezet- és természetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek:

MTESZ KEM Szervezet, Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület, Gerecse Barlangkutató és Természetvédõ Egyesület, Tatabányai Klímakör Közhasznú Egyesület

 

A programsorozat támogatója a Komtávhõ Zrt. és az Edutus FõiskolaTatabánya is csatlakozik a Föld Órájához
2012-3-28

Ismét sötétségbe borul a világ! Március 31-én újra WWF Föld Órája. A világ legnagyobb civil kezdeményezéséhez több mint 1,8 milliárd ember csatlakozott már, de nem csak a magánszemélyek feladata bolygónk védelme. A környezettudatos vállalatok is jó példát mutathatnak és erõforrást is spórolhatnak. Magyarországon eddig 68 település, 246 intézmény és 3021 magánszemély csatlakozott.

 

A WWF Föld Órája célja az egy óra sötétségen túl az, hogy a közös akció keretében felhívjuk a figyelmet korunk egyik legégetõbb problémájára, a globális éghajlatváltozásra és a túlzott energiafelhasználásra. Nem az egy óra alatt elért fogyasztás-csökkentésrõl szól az akció, hanem az energia fogyasztás hosszú távú csökkentésérõl és optimalizásálásáról.

 

"Az emberektõl azt kérjük, hogy a mindennapjaikban tegyenek vállalható lépéseket a környezetünk védelméért. Hasonló gondolatot szeretnénk elültetni a vállalatoknál is, hisz ma már egy hosszú távon gondolkodó, felelõs gazdasági szereplõnek törekednie kell arra, hogy mûködését fenntarthatóbbá tegye." - mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

 

2012-ben a WWF Föld Órája arra buzdít, hogy ne csak egy óra erejéig figyeljünk a környezet védelmére. A környezettudatos vállalatok számára erkölcsi és anyagi szempontból is fontos, hogy egész évben figyelmet fordítsanak az energiatakarékosságra.

 

A Föld energiái végesek, és ha pazarló szokásainkon nem változtatunk, saját bõrünkön tapasztaljuk majd a negatív hatásokat.

 

2007 óta minden márciusban egy órára kialszik a díszkivilágítás a világ legtöbb nagyvárosában. Néhány év leforgása alatt a Föld Órája az ausztrál helyi akcióból világméretû önkéntes mozgalommá nõtte ki magát. Ez nemcsak azt mutatja, hogy az embereket foglalkoztatja bolygónk egészsége, hanem hogy hajlandóak tenni is érte.

 

Tatabánya idén is csatlakozik az „Egy óra a Földért” akcióhoz

A világ legnagyobb klímavédelmi eseményén az akcióhoz csatlakozók vállalják, hogy március utolsó szombatján, idén március 31-én 20:30h-tól egy órára lekapcsolják a világítást.

Tatabánya ebben az évben is csatlakozik a felhíváshoz, jó példát mutatva az ország többi településének! Az akció látványos eleme lesz a Turul szobor díszkivilágításának lekapcsolása szombaton este fél-kilenckor.

Bõvebb információ a http://foldoraja.hu/ honlapon érhetõ el.

 Lakossági riasztás és tájékoztatás vissz
2012-2-14

Lakossági tájékoztató

 

Figyelem, figyelem!

 

Tájékoztatjuk Tatabánya város lakosságát, hogy a településen elhelyezett mérõállomás 2012. 02. 13-a óta, a Por (PM10) koncentrációt tekintve a megengedett határértéknél alacsonyabb koncentrációt regisztrált (2012. február 13., 72 μg/ m3, 2012. február 14., 73 μg/ m3), a levegõ minõsége megfelelõ, ezért a város területére vonatkozó riasztást és tájékoztatást visszavonom.

 

Együttmûködésüket a város levegõjének tisztaságáért köszönöm.

 

Tisztelettel: Schmidt Csaba polgármesterLakossági tájékoztató Porszennyezésrõl 2
2012-2-9

Lakossági tájékoztató

 

Figyelem, figyelem!

Tájékoztatjuk Tatabánya város lakosságát, hogy a településen elhelyezett automata mérõállomás a Por (PM10) koncentrációt tekintve, a megengedett határértéknél magasabb koncentrációt regisztrált (február 07. kedd - 80 μg/m3, február 08. szerda - 102 μg/m3, február 09. csütörtök - 124 μg/m3), mely az egészségre ártalmas lehet.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint a következõ három napban (02. 10 - 02. 12) javulás nem várható.

02. 13-tól kezdõdhet meg a lassú javulás.

 

Ezért a város területére vonatkozóan riasztást rendelek el, a riasztás visszavonásig érvényes!

 

A túllépés kezdete 2012. 02. 08. szerda

 

A Por (PM10) élettani hatásai (más, különösen kén-dioxid és szén-hidrogén szennyezõkkel együtt): szem, orr- és toroknyálkahártya irritációt – köhögést, váladékképzõdést és asztmás rohamokat okoz. Kérem a lakosságot, különösen a betegeket, a 0-14 éves korú gyermekeket és az idõsebb korosztályt, hogy kerüljék a szabadban tartózkodást, illetve kerüljék tartózkodási helyükön a gyakori szellõztetést a további információig.

 

A szennyezõanyag csökkentése érdekében: Kérem a lakosságot a személygépjármûvek használatának lehetõség szerinti mellõzését és a tömegközlekedés használatát a talajközeli pormennyiség csökkentése érdekében.

 

A szilárd és olajtüzelésû berendezések használatát kérem mérsékelni, ahol lehetõség van (vegyes tüzelés megoldott), ott kérjük a gáztüzelés használatát a szilárd és olajtüzelés helyett.

 

 

Az elrendelt korlátozást feltétlenül tartsák be lakóhelyünk levegõjének újbóli tisztasága érdekében.

A várható változásokról, a korlátozás feloldásáról, ha a mérési adatok azt alátámasztják, a helyi médiákon keresztül és Tatabánya Város honlapján azonnal tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot! Ezért kérem, hogy a Kék Duna, a Forrás Rádió, valamint a Tatabányai Televízió adásait folyamatosan kísérjék figyelemmel!

 

Együttmûködésüket a város levegõjének tisztaságáért elõre is köszönöm.

 

Tisztelettel: Schmidt Csaba polgármesterLakossági tájékoztató Porszennyezésrõl
2012-2-8

Lakossági tájékoztató

 

Figyelem, figyelem!

Tájékoztatjuk Tatabánya város lakosságát, hogy a településen elhelyezett automata mérõállomás a Por (PM10) koncentrációt tekintve, a megengedett határértéknél magasabb koncentrációt regisztrált (február 07. kedd - 80 μg/m3, február 08. szerda - 102 μg/m3), mely az egészségre ártalmas lehet.

 

Ezért a város területére vonatkozóan tájékoztatást rendelek el, a tájékoztatás visszavonásig érvényes!

 

A túllépés kezdete 2012. 02. 07. kedd

 

A Por (PM10) élettani hatásai (más, különösen kén-dioxid és szén-hidrogén szennyezõkkel együtt): szem, orr- és toroknyálkahártya irritációt – köhögést, váladékképzõdést és asztmás rohamokat okoz. Kérem a lakosságot, különösen a betegeket, a 0-14 éves korú gyermekeket és az idõsebb korosztályt, hogy kerüljék a szabadban tartózkodást, illetve kerüljék tartózkodási helyükön a gyakori szellõztetést a további információig.

 

A szennyezõanyag csökkentése érdekében: Kérem a lakosságot a személygépjármûvek használatának lehetõség szerinti mellõzését, a szilárd és olajtüzelésû berendezések használatának csökkentését.

Az elrendelt korlátozást feltétlenül tartsák be lakóhelyünk levegõjének újbóli tisztasága érdekében.

A várható változásokról, a korlátozás feloldásáról, ha a mérési adatok azt alátámasztják, a helyi médiákon keresztül és Tatabánya Város honlapján azonnal tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot!

Ezért kérem, hogy a Kék Duna, a Forrás Rádió, valamint a Tatabányai Televízió adásait folyamatosan kísérjék figyelemmel!

 

Együttmûködésüket a város levegõjének tisztaságáért elõre is köszönöm.

 

Tisztelettel: Schmidt Csaba polgármesterTatabánya Város felhívása "Zöld Ág Díj"
2012-1-9
Tatabánya Megyei Jogú Város Közgyûlése Tatabánya Város környezet- és természetvédelmében, a környezeti nevelésben kiemelkedõ teljesítmény nyújtók iránti tiszteletének és megbecsülésének kifejezése céljából „Zöld Ág” díjat alapított.
(16/2002./ (VI.20.) Kgy. sz. rendelet).

A díj olyan személynek, vagy szervezetnek (civil szervezetnek, alapítványnak stb.) adományozható, aki, illetve amely a környezetvédelem vagy a környezeti nevelés területén a város érdekében kiemelkedõ tevékenységet folytatott az elmúlt évben.

A díj adományozására bármely magánszemély vagy szervezet javaslatot tehet.

A javaslatnak tartalmaznia kell a díjra javasolt személy, szervezet nevét, címét, az elismerni kívánt tevékenység ismertetését.

A javaslatokat 2012. január hó 31. napjáig írásban kell eljuttatni Tatabánya Város Polgármesteréhez (Tatabánya-2800, Fõ tér 6.).

A díj az odaítélést tanúsító díszoklevélbõl, plakettbõl és pénzjutalomból áll.


Tatabányai Örökbefogadási Program Meghir
2011-12-15

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának

pályázati felhívása

(64/2011. (III. 24.) kgy. sz., VFKB 30/2011. (III. 22.) sz.

és 140/2011. (XII. 06.) sz. határozatai alapján)

 

A tatabányai lakosság környezettudatosságának javítása, fejlesztése tárgyában Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet.

 

Támogatandó cél:

Támogatás mértéke

Tatabánya közterületeinek, zöldterületeinek, környezeti szempontból értékes területeinek „örökbefogadása”, gondozása.

Max. 35.000 Ft

pályázatonként

 

Pályázatot nyújthatnak be:

Tatabányai oktatási intézmények, közintézmények és telephelyeik, civil szervezetek és kisebbségi önkormányzatok.

 

Pályázati feltételek:

A támogatás 15.000 Ft feletti eszköz vásárlására nem fordítható.

A pályázó pályázatával vállalja, hogy telephelye közvetlen környezetét (saját kert, udvar) is tisztán tartja, gondozza!

 

Elõnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek Tatabánya közvetlen természeti, környezeti értékeinek a védelmére épülnek.

 

Közpénz közzétételi nyilatkozatot csak abban az esetben kell benyújtani, ha a közpénz nyilatkozat alapján fennáll összeférhetetlenség.

 

Az örökbe fogadható területek listája a felhívás mellékletét képezi, de megfelelõ szakmai indoklással bõvíthetõ.

 

Pályázatok benyújtása:

A pályázatot személyesen, e-mailen, levélben vagy faxon lehet benyújtani a felhíváshoz mellékelt pályázati adatlap és a pályázat kötelezõ mellékleteinek becsatolásával Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata címére:

2800 Tatabánya, Fõ tér 6. fsz. 10. iroda, Fax: 34/515-769; Tel. 34/515-700/315-ös mellék, Mobil: 30/549-2006; klima@tatabanya.hu.

A pályázatok benyújtási határideje: 2012. január 10. kedd.

 

Kérjük, hogy aki elektronikusan küldi be a pályázatot, az eredeti, aláírt dokumentumokat szkennelve küldje be a fenti címre.

 

Az önkormányzat fenntartja azt a jogát, hogy a hiányos, nem kellõen kimunkált pályázatokat nem fogadja be.

 

Pályázatok elbírálása: 2012. január 17.

A támogatási döntésrõl a pályázó írásban kap értesítést, a támogatót indoklási kötelezettség nem terheli.

A nyertes pályázókkal Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatási szerzõdést köt.

 

A támogatási szerzõdés megkötésének feltétele:

A támogatási szerzõdést a döntési értesítõ kézhezvételétõl számított 60 napon belül meg kell kötni, ennek lejártát követõen a támogatási döntés érvényét veszti.

 

Támogatás átutalása:

A megítélt támogatás a támogatási szerzõdés megkötését követõen kerül átutalásra.

 

Támogatásról történõ elszámolás:

A nyertes pályázó a támogatás felhasználásáról az alábbi dokumentumok megküldésével kell, hogy elszámoljon:

-         hitelesített számlamásolatok, banki átutalási és kifizetési bizonylatmásolatok megküldésével és az elszámoló lap benyújtásával

-         szakmai beszámoló (max. 2 oldal) elkészítésével.

A szakmai és pénzügyi beszámoló benyújtásának határideje a megvalósított programot követõ 30 nap, de legkésõbb 2012. szeptember 30.

 

Tatabánya Város a nyertes pályázók gyakorlati munkáját rendszeresen ellenõrzi!

 

Jelen pályázati felhívás, a pályázati adatlap és a pályázat kötelezõ mellékleteinek jegyzéke díjmentesen átvehetõ Tatabánya Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Pályázati és Projekt Irodáján (Tatabánya, Fõ tér 6. fsz. 10. iroda), illetve letölthetõ az önkormányzat honlapjáról (www.tatabanya.hu /környezetünk menüpont).

A pályázattal kapcsolatban egyéb információ kérhetõ Oláh András klímareferenstõl (Tatabánya, Fõ tér 6. 10. iroda; Tel: 06-34/515-700/315-ös mellék; Mobil: 06-30/549-2006; klima@tatabanya.hu).

 

Tatabánya, 2011-12-15

 

A pályázati felhívás mellékletei:

-         Pályázati adatlap

-         Közpénz nyilatkozatok

-         Területek listája

-         Elszámoló lapLégszennyezettségi adatok
Az UVB értékét május 1-től szept. 30-ig mérjük!

Kezdő dátum
Vége dátum
Légszennyező anyag

Határérték táblázat