Üdvözöljük Tatabánya város környezetvédelmi és klímavédelmi honlapján!

20. Nyitott Kapuk programsorozat Tatabányán

2018-4-10
A programsorozat részleteit itt olvashatják.Tatabánya Megyei Jogú Város 20. éve rendezi meg a „Nyitott kapuk” rendezvénysorozatot.

 

 

A Nyitott kapuk rendezvénysorozat április közepétől május végéig tart. Tatabányán hagyománya van a Nyitott kapuk bemutató programnak, amely az önkormányzat, a tatabányai szolgáltatók, civil szervezetek és az oktatási-nevelési intézmények közötti tavaszi rendezvénysorozat. A program lehetőséget biztosít a szolgáltatóknak arra, hogy nyissanak a város felé, és közvetlenül a város fiataljaival, rajtuk keresztül pedig közvetve a város lakóival megismertessék tevékenységüket. Minden évben a szolgáltatók és a természet- és környezetvédelmi civil szervezetek csatlakoznak a programhoz.

 

A résztvevő szolgáltatók és civil szervezetek várhatóan:

 

Szolgáltatók:

 

Tatabánya MJV Rendőrkapitánysága,

Északdunántúli Vízmű Zrt.,

Tatabánya Erőmű Kft.,

Magyar Posta Zrt.,

KEM-i Katasztrófavédelmi Igazgatóság,

T-SZOL Zrt. (T-BUSZ Kft., Agora Kft. - Vértes Agorája, Tatabányai Gyémánt Fürdő)

NHSZ Vértes Vidéke Kft.,

Tatabányai Múzeum – Bányászati és Ipari Skanzen,

KEM-i Kormányhivatal - Népegészségügyi Főosztály,

Vértesi Erdő Zrt.,

József Attila Megyei és Városi Könyvtár,

 

Civil szervezetek:

 

MTESZ KEM-i Egyesület,

Tatabányai Klímakör Közhasznú Egyesület,

Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület,

Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület,

Által-ér Szövetség - Gerecse Natúrpark,

Pro-Vértes Természetvédelmi Közalapítvány – Vértesi Natúrpark

 

A Nyitott Kapuk rendezvénysorozat szlogenje: „Együtt értetek”.

 

 

A program három fő részből áll:

 

2018. április közepén (18-19-én, szerda-csütörtök) 9h-tól zajlik a kétnapos, közös bemutató kiállítás a Vértes Agorájában, amelyen a tatabányai szolgáltatók és a környezet- és természetvédelemmel is foglalkozó civil szervezetek egy-egy stand, paraván mellett közösen adnak információt és tájékoztatást tevékenységükről az (előzetesen egyeztetett időpontokban) odalátogató iskolai, óvodai csoportoknak, tanároknak, intézményvezetőknek.

 

A kiállítás első napján, április 18-án, szerdán 10h-kor ünnepélyes megnyitót tartunk, ahol a sajtó képviselői közvetlenül találkozhatnak a szolgáltatókkal és a civil szervezetekkel.

 

Ekkor kerül kihirdetésre a rendezvénysorozattal összekapcsolt „Együtt értetek” alkotói pályázat is.

Az alkotói pályázatra a Nyitott Kapuk rendezvénysorozat során megismert egyes szolgáltatókról, szervezetekről és tevékenységükről várunk egyéni képzőművészeti alkotásokat (bármilyen technikával). A szolgáltatók és szervezetek a saját témakörükben beküldött legjobb alkotásokat díjakkal jutalmazzák.

 

A program második része a Nyitott Kapuk látogatási program, amely 2018. április végétől május 24-ig tart. Ennek értelmében április és május hónap egy vagy több, a szolgáltató által kijelölt napján az adott szolgáltató megnyitja kapuit Tatabánya és térsége óvodai, általános iskolai és középiskolai csoportjai előtt. A rendezvény meghirdetését, a látogatási időpontok összehangolását, az oktatási intézmények tájékoztatását az önkormányzat végzi. Az egymást követő, 30-60 percig tartó csoportlátogatások során a szolgáltató (vagy a szervezet) bemutatja tevékenységének főbb elemeit és a környezeti nevelés szempontjából fontos sajátosságait. A céggel (szervezettel) és a környezetvédelemmel kapcsolatos, a látogatás során szerzett tudásról a fiatalok pedig majd a záróvetélkedőn adhatnak számot. A választható időpontokat egy eseménynaptárban tesszük közzé, melyről az oktatási intézmények tájékoztatást kapnak. A Tatabányai Polgármesteri Hivatal weboldalán követhető a teljes programsorozat, és az összes résztvevő szolgáltatóról, illetve civil szervezetről 100 szavas összefoglalóval segítjük az intézményi csoportok versenyre való felkészülését.

 

A rendezvény harmadik mozzanata a 2018. május 25-én, pénteken a Tatabányai Múzeum – Bányászati és Ipari Skanzenben tartott játékos záróverseny, amelyen az egyes óvodák és iskolák képviselői négyfős csapatokban (délelőtt 9-11h az óvodások, délután 13-15h az iskolások) mérhetik össze tudásukat az adott szolgáltatók és civil szervezetek által összeállított kérdések, feladatok alapján. Mind a verseny, mind az alkotói pályázat győztesei e rendezvényen kerülnek díjazásra. Az alkotói pályázat legjobb alkotásait a záróverseny helyszínén kiállítjuk, majd azokat a szolgáltatók rendelkezésére bocsátjuk.

Légszennyezettségi adatok
Az UVB értékét május 1-től szept. 30-ig mérjük!

Kezdő dátum
Vége dátum
Légszennyező anyag

Határérték táblázat