Bemutatkozás
Kirakó
Játssz velem!
Pályázat

Pályázati felhívás

 

Te is segíthetsz abban, hogy megóvjuk a természetet, hogy csak a szükséges áramot, energiát használjuk fel otthon vagy az iskolában, hogy kevesebb szennyezőanyag, szén-dioxid kerüljön a levegőbe. Rajzold le, meséld el, írd meg nekünk! Olvasd el figyelmesen az alábbi pályázati leírást, készítsd el alkotásaidat, küldd el, hozd be nekünk, vagy add oda óvó-nénidnek, tanárodnak. Több pályázati kiírásra is jelentkezhetsz! Értékes nyeremények várnak rád!
 

Rajzolj egy szebb jövőt! 

(óvodásoknak, alsó tagozatos kisiskolásoknak ajánlott)
Rajzold le, fesd le Nocó Jocónak egy A/3-as lapra, milyennek képzeled az élhetőbb, békésebb jövőt, ahol Nocó Jocó és barátai veled együtt úgy élnek a Földön, hogy nem bántják azt! 
Az energiavámpírok a feleslegesen használt vagy a készenléti üzemmódban tartott elektromos eszközök, a konnektorokban felejtett töltők, az energiapazarló háztartási gépek és villanyégők stb. Rajzold le, hol garázdálkodnak az energiavámpírok a házad, iskolád körül, a kert végében vagy a lakótelepen, és hogyan teszik beteggé a Földet. Jöjjön valaki! Fogy az energia! Jöjjön valaki! Szökik a pénz!
 

Mesélj egy szebb jövőt! Klímabarát meseíró verseny

(9 éves kortól ajánlott)

„Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy ..."

Meséld el Nocó Jocónak, mi bántja a szemed, amit minden nap észreveszel, és amin segíteni szeretnél. Írhatsz verset is! „Kell az Oxigén! Kell az Oxigén! Jó a friss levegő! Van rá igény! Van rá igény!" Felismered ezt a dalt? Rólam is írhatsz ám mesét vagy verset!

 

Számolj hangosan! Ébresszük fel együtt a világot! Kilométer-evő verseny 

(11 éves kortól ajánlott)
A boltban megvásárolt élelmiszereket rövidebb-hosszabb távolságról, olykor több ezer kilométerről, repülővel, hajóval, vonaton, teherautón szállítják az üzletekbe. A járművek a szállítás során sok ezer liter, tonna üzemanyagot használnak fel, rengeteg káros anyag is a levegőbe jut, és így szennyezik a környezetünket. A megvásárolt élelmiszerek csomagolásán megtalálod, hogy hol, melyik országban készítették, csomagolták azokat. Az egynapi étkezéshez felhasznált ételek származási helyei alapján -az egyszerűbb számolás kedvéért - a légkilométerek összegzésével kapott összkilométer értéke adja az általad „megevett", elfogyasztott - azaz a szállításhoz felhasznált - napi kilométer mennyiséget. Az így kapott összes kilométerszám megadja, hogy hány kilométert „ettél meg" egy napon! Elég napi egy banánt megenned ahhoz, hogy egyenlítőnyi távolságra nőjön a szállítási összes távolság értéke. Ahhoz, hogy az élelmiszerek az asztalodra jussanak, tetemes szállítási költséggel és környezetszennyezéssel kell számolnod. Ezt a szennyezést te is csökkentheted!
Válassz ki egy szombati napot, és számítsd ki, hogy hány kilométert esztek meg otthon az ételekhez felhasznált élelmiszerek, alapanyagok származási helye alapján. Gyűjtsd össze a csomagoláson található származási címkéket. Ragaszd be őket a pályamunkádba! Számold ki, hogy a szombati napokon hány kilométert „ettetek meg". Írd le a számításodat, és azt is, hogy hogyan csökkenthető a napi „megevett" összkilométerszám. (Pl. ha a már említett banán helyett itthon termesztett almát fogyasztanátok.) 
A „megevett" kilométerek kiszámításához segítséget találsz a következő weboldalon:

 

A rajzod, meséd vagy pályamunkád elkészítéséhez kérj segítséget óvónénidtől, tanárodtól! 
Alkotásaidat is nekik add oda, de ne feledd ráírni nevedet, óvodádat / iskoládat és osztályodat!
 
A pályaműveket 2010. április 30. 12 óráig lehet eljuttatni 
Tatabánya Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának (2800 Tatabánya, Fő tér 6.) 
fsz. 10-es irodájába vagy a klima@tatabanya.hu e-mail címre!
További információ telefonon kérhető Galgovics Tamás vagy Oláh András referensektől 
(34/515-700 /315-ös mellék), illetve a fenti e-mail címen.
Több mint 400 értékes ajándék vár gazdára, és mindeközben Nocó Jocó munkáját is segítheted!

 

A legjobb rajzokat a Vértes Volán járatain is megjelenítjük! 
(A Rajzolj egy szebb jövőt! című kiírásra pályázók, illetve törvényes képviselőjük a pályázat benyújtásával egyben hozzájárulnak ahhoz, hogy a pályamű másolata megjelenjen a Vértes Volán buszjáratainak belső felületén a 2010. május-júniusi időszakban, a pályázó nevével, 
Iskolájával / óvodájával megjelölve.)

 

A pályázati felhívást és a plakátot megtalálod a Médiatárban  is! 
 
Ha elkészítetted pályázatodat, keresd meg honlapunkon (www.noco2.hu) Nocó Jocót a Gyereksarok felirat mögött! Kattints rá! Itt találkozhatsz Jocóval, megismerkedhetsz barátaival, és hamarosan érdekes játékokkal is játszhatsz!
 
Ha tetszett a Gyereksarok, vagy üzenni szeretnél nekünk, keresd meg a Vendégkönyvet
és írd meg nekünk!

 

Rajzolj, mesélj, számolj Nocó Jocóval! 

 
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Vendégkönyv | GYIK | Adatvédelmi szabályzat |